#127 Kampioen worden
Laten we beginnen met een snelle check-in: in welke richting ga JIJ op? Nu moeten we waarschijnlijk ook even praten over WAAROM ik zo in de weer ben met mijn persoonlijke ontwikkeling. Ja, ik wil mijn energie ontwikkelen voor mijn werk en liefde en zo, maar er is meer.
“Hoe zie jij er op je best uit?”

#127 Knowledge to Go

Laten we beginnen met een snelle check-in: in welke richting ga JIJ op?

Nu moeten we waarschijnlijk ook even praten over WAAROM ik zo in de weer ben met mijn persoonlijke ontwikkeling. Ja, ik wil mijn energie ontwikkelen voor mijn werk en liefde en zo, maar er is meer.

Ik aarzel een beetje om het te delen omdat het nogal persoonlijk is, maar ik heb het gevoel dat ik dit wel met je kan delen. En ik denk aan de woorden van Brené Brown. Zij vertelt ons dat we zo min mogelijk kwetsbaar willen zijn, en zij vertelt ons ook dat we dat juist het MEESTE  in andere mensen terug willen zien.

Dus…

Ik heb inmiddels 5 IronMan 70.3 evenementen gedaan, ik heb evenveel Marathons gelopen en nog meer halve marathons. Ik heb een marathon gelopen en direct daarna 250 burpees gedaan en ik heb een ultramarathon gelopen van 50k. Het waren geen geweldige tijden maar ik heb ze allemaal uitgelopen. Maar op een of andere manier blijf ik het moeilijk vinden om goede voedingskeuzes te maken. Met als gevolg dat ik steeds maar weer 5 tot 10 kilo aankom.

(Uiteindelijk, zoals altijd, gaat het verhaal niet per se over MIJ. Het gaat over JOU en wat we misschien in jou kunnen vinden wat hiermee klikt …)

Kort verhaal: Nu ben ik mijzelf al enige tijd aan het ontwikkelen als coach. En als coach heb ik geleerd dat ik coachee nummer 1 ben. Voor mijzelf heb ik de standaard gesteld dat ik als coach vind dat wat ik predikeer naar andere mensen toe, ikzelf ook moet beheersen. Want anders voelt het gewoon niet eerlijk aan. 

Nu heb ik pas geleden wederom mijzelf gecommitteerd aan mijn eigen gedragscodes.

Het voelt alsof het universum mij min of meer een soort knipoog geeft om me uit te dagen om ECHT na te denken over wat het betekent om jezelf te ontwikkelen. Ik hoef niet per se de beste ter wereld te zijn, want dat is iets dat buiten mijn controle ligt, maar ik wil wel het BESTE in mijzelf naar voren halen. 

Dus ik vraag mezelf af: hoe zou DIE versie van mij er echt uitzien?

Ik moet bij het schrijven van dit verhaal aan Ellen Langer denken. Zij is een van ‘s werelds meest vooraanstaande sociaal psychologen. Ze zit op Harvard en bestudeert de ‘psychologie van de mogelijkheden’.

Zij is degene die voor een experiment oude mannen in haar studeerkamer heeft gehaald en ze liet doen alsof ze tientallen jaren jonger waren en (kippenvel) binnen een week (!) begonnen hun lichamen te veranderen in een jongere versie van zichzelf. Gek verhaal hé? Zoek het maar op.

Hoe dan ook, ze vertelt ons dat ons potentieel gewoon ONBEKEND is. En dat we onszelf veel te gemakkelijk beperkingen opleggen.

En daar klikt iets in mij mee. Ik heb daarom besloten om me te blijven inspannen voor mijn ontwikkeling als mens (binnen de beperkingen van mijn realiteit waarin ik prioriteit geef aan mijn werk en de liefdevolle relaties in mijn leven) om te zien waartoe ik werkelijk in staat ben.

En

Ik moet hierbij ook denkeen aan het verhaal van (Qi gong-leraar) Michael Gelb. Michael is een Qi Gong-meester. Hij oefent elk moment van de dag in zijn eentje. Maar… Af en toe gaat hij naar zijn plaatselijke dojo om wat “push hands” te doen met jongens van de helft van zijn leeftijd, gewoon om te testen hoe zijn qi het doet. De “competitie” is een mooie graadmeter voor zijn praktijk.

Ik wil ontdekken hoe mijn beste versie er echt uitziet. Natuurlijk is het een uitdaging van moment tot moment. Wat me daarbij helpt is het motto van het Olympisch Comité van de Verenigde Staten?

“Het is niet om de vier jaar. Het is elke dag.”

Ik hou daarvan. Maar het begint allemaal met ECHT hoge normen. En een doel dat ons waardig is.

Dit alles brengt ons bij het punt van de microles van vandaag.

Hoe ziet JOUW BESTE versie er ECHT uit?

Doe je met mij mee? 

logo.png

Jezelf Ontwikkelen

De meest impactvolle en leerzame lessen uit de beste boeken over persoonlijke ontwikkeling leer je via onze (audio)microlessen en praktische online videotrainingen.